Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Wino hiszpańskie
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.