Wyjątkowa włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film