uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

Współcześnie alergie związane z jedzeniem występują z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów również jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych objawów, które mogą wywołać niepokój można zaliczyć: bóle brzucha, brak łaknienia, częste rozwolnienie, nudności, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może występować też anemia wywołana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby doświadczać powyższych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu diagnozę konieczne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich dań, co do których nie posiadamy informacji w zakresie składu. Tak w wypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.

Co to jest dieta bezglutenowa dowiesz się z naszego tekstu
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w supermarketach. Ponad to wiele piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie warto uwzględnić jak najwięcej pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz